Op 9 augustus Dag der Inheemsen werd ik uitgenodigd door de president Santoki van Suriname en de first lady voor een lunch in het presidentieel paleis in Suriname Aanwezig waren enkele dorpshoofden, de Granman en de OIS olv de heer Lloyd Read. Vanuit traditioneel gezag gaf De heer Loyd Read aan dat wij de uitnodiging konden accepteren en zichtbaarheid moeten zijn en overal onze positie moeten innnemen! Wij moeten in beweging blijven.

De ontvangst was overweldigend! Alle Inheemse stammen waren aanwezig: De trio’s, de Warraus, kalinhas, lokonos, Wayana uit Apetina, Paloemeu en de Trio’s uit Kwamalasamoetoe, Sipaliwini en Tepoe,

Een gedeelte van de speech van de president betreft de Inheemsen;Inheemse dag Indianen met MP Santoki

De Inheemsen hebben rijke, bloeiende culturen ontwikkeld, evenals hun eigen systemen van sociale orde. Daarnaast bezitten ze ook een schat aan verworven wijsheid op het gebied van jagen, speuren en landbouw – kennis en vaardigheden. Door de komst van andere bevolkingsgroepen, kwamen ze in contact met zaken waar ze niet bekend mee waren, zoals ziektes, leef- en eetgewoonten etc.

Niet altijd verliep het even vlot, maar de inheemsen hebben zich weten aan te passen met behoud van hun eigen normen en waarden. De Inheemsen zijn geïntegreerd in de samenleving en gestegen op de maatschappelijke ladder. Velen bekleden goede posities waardoor ze een wezenlijke bijdrage leveren aan de opbouw van het land. We hebben nu enkele DNA leden en een minister van Inheemse komaf.

Het grondenrechtenvraagstuk is nog niet opgelost maar deze regering is menens deze problematiek duurzaam op te lossen. Hiertoe is onder meer een ontwerpwet in behandeling in DNA, welke als doel heeft de erkenning van de collectieve grondenrechten. De regering blijft primair verantwoordelijk voor de bescherming van de grondenrechten van de Inheemse Volkeren.

De Inheemsen beschermen Niet alleen het regenwoud maar ook de kennis en cultuur. Wanneer wij goed voor de Inheemse bevolking zorgen dan kunnen zij beter hun omgeving verzorgen.

Suriname is een van de drie landen ter wereld die CO2 negatief is. Met 93% bos is het land het meest beboste land ter wereld. Wij voorzien de wereld van zuurstof!! President Santoki noemde de dorpen die innovatieve ontwikkelingen hebben begaan (broodbakkerijen, ananassen plantages en nog veel meer) en dat hij ook de rest van de dorpen gaat steunen om innovatieve ontwikkelingen te creëren om hen economisch zalfstandig te maken.

Na afloop feliciteerde de president Santoki alle aanwezigen persoonlijk!