https://www.cmo.nl/pdw/pdf/bob_slavernij_sam.pdf

Stichting Kennisnet - CMO

Centrum voor Mondiaal Onderwijs

https://www.entoen.nu/slavernij/lessen

https://www.entoen.nu/slavernij/po         voor leerlingen

https://www.entoen.nu/slavernij/po-docent       voor docenten basis onderwijs

 

https://maken.wikiwijs.nl/61316/Afschaffing_slavernij___HV_2#!page-1223532

Wikiwijsleermiddelenplein is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, vergelijkt, maakt en deelt. Stel zo voor iedere onderwijssituatie de optimale leermiddelenmix samen.

 

https://www.tijm.nl/slavernij.htm

Deze themasite biedt een uitgebreid overzicht van bronnen met betrekking tot de transatlantische slavenhandel en de rol van Nederland hierin. De site is onderverdeeld in verschillende rubrieken.

 

Moderne slavernij

27 duizend slachtoffers van moderne slavernij in Nederland.

Uit een rapport van stichting Fairwork blijkt dat er in Nederland 27 duizend mensen slachtoffer zijn van arbeidsuitbuiting buiten de seksindustrie. Fairwork is een stichting die zich bezighoudt met het bestrijden en voorkomen van moderne slavernij.

De slachtoffers worden vaak onder valse voorwendselen en onder bedreiging of met geweld gedwongen te werken. Ze moeten volgens Fairwork onder mensonterende omstandigheden werken en maken vaak extreem lange dagen voor weinig geld.

Migranten zijn extra kwetsbaar voor uitbuiting, maar ook Nederlanders kunnen volgens de stichting slachtoffer worden van mensenhandel. Uitbuiting komt vaak voor in de horeca, land- en tuinbouw, fabrieken en particuliere huishoudens.

In Nederland wordt het uitbuiten van mensen voor hun arbeid sinds 1 januari 2005 gezien als een vorm van mensenhandel. Voor die datum was alleen uitbuiting in de seksindustrie strafbaar.

Het cijfer is gebaseerd op onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties. Daaruit blijkt ook dat wereldwijd twintig miljoen mensen slachtoffer zijn van arbeidsuitbuiting. In de Europese Unie gaat het om 880 duizend mensen.

Een recordaantal van 1222 mogelijke slachtoffers van mensenhandel heeft zich vorig jaar aangemeld bij coördinatiecentrum Comensha, van wie er 256 slachtoffer zijn van uitbuiting in andere sectoren dan de seksindustrie. Daarmee hebben instanties volgens Fairwork slechts een procent van de slachtoffers van arbeidsuitbuiting in beeld.

Cijfers:
- Naar schatting zijn er wereldwijd 10 tot 30 miljoen moderne slaven.
- Het merendeel van de slachtoffers is tussen de 18 en 24 jaar oud.
- 43 procent van de slachtoffers 'werkt' in de seksindustrie, hiervan is 98 procent vrouw.
- Per 800 mensenhandelaren wordt er gemiddeld maar één veroordeeld.
- Jaarlijks wordt er bijna 22 miljard euro winst gemaakt aan het uitbuiten van slaven. Bijna de helft hiervan wordt verdiend in geïndustrialiseerde landen.

  1. hiervan zijn de prostitutie, de horeca, de land- en tuinbouw, de textielproductie en de bouw. Het is niet bekend hoe vaak mensenhandel in Nederland voorkomt. In 2009 waren er 900 geregistreerde gevallen, de werkelijke cijfers liggen veel hoger. In 2010 zijn er 337 daders opgepakt, maar de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) vermoedt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.
     

Vijftien uur rijstkoekjes bakken
Een berucht voorbeeld van moderne slavernij is het verhaal van een groep Indonesische mannen. EénVandaag wijdde op 9 april 2010 een reportage aan deze zaak. De mannen werden door een mensenhandelaar naar Den Haag gehaald om daar soms wel vijftien uur per dag kroepoek, rijstkoekjes en loempia's te bakken. Per dag verdienden ze maar 25 euro. Het grootste deel hiervan moesten ze naar Indonesië sturen om de mensensmokkelaar af te betalen.

Voorbeelden moderne slavernij
Wat dacht je van de Thaise dame in de nagelsalon die dag in dag uit harsnagels zit te fabriceren en niet een dag vrij heeft? Of de Poolse werknemer die zelfs op zondag je boiler kan komen maken?

https://www.sen-foundation.org/wp-content/uploads/Moderne-Slavernij1.pdf

-          Kinderarbeid

-          Slavernij door dwangarbeid (Forced or Compulsary Labour) en

-          Slavernij door mensenhandel (Human Trafficking) Slavernij door gedwongen huwelijken

-          Slavernij door afkomst

-          Slavernij door schuldaflossing

Nieuwsbrief

vlag-suriname    vlag-nederland   vlag-antillen

facebook    twitter