Voorzitter: Diana Vlet: E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vicevoorzitter: Aurora Fonseca: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Penningmeester: Dave Fresen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Secretaris: Greg Macousi E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Glenn Baarh (Algemeen bestuurder)
Jan Koning (Algemeen bestuurder)
Biografie Diana Vlet (Voorzitter)
Mijn naam is Diana Vlet, ik ben een inheemse Lokono en Warau
Ik ben geboren en getogen in Suriname in het dorpje Bernhardsdorp.
In Suriname zijn er slechts 20.000 inheemse mensen verdeeld over 9 stammen leven nog steeds in Suriname.
Ik ben de voorzitter en oprichter van stichting Herdenking slavernijverleden Suriname en het Caribisch Nederland vanaf 2013 (SHS)
Onder de stichting SHS heb ik nog 2 Stichtingen opgericht. Deze vallen onder de paraplu van SHS. De Stichting Global Human Rights indigenous Amazone heb ik opgericht in Suriname en in Nederland Stichting Herdenking slavernijverleden Global Human Rights Indigenous
Deze organisaties houden zich voornamelijk op de vraagstukken van de Inheemse belangen.
- Mensenrechteneducatie
- Mensenrechten van vrouwen en meisjes Internationale mensenrechten van Inheemsen,
- Vraagstukken van Inheemsen in Nederland en Suriname
- Inheemse Grondenrechten
- Zichtbaarheid van Inheemsen
- Empowerment van vrouwen en mensenrechten (monitoring,
- Lobbyen en onderzoek) van Inheemsen in Zuid Amerika. Het organiseren van de Dag der Inheemsen, educatieve en innovatieve projecten.
- Internationale Handel en – Samenwerking MKB
- Strategische Economische Allianties (OCACP) Europa vrouwen, minvermogenden,
Expertise
Ik ben afgestudeerd als Sociaal Pedagogische Hulpverlener en ben communicatieadviseur bij de overheid.
In 2017 richtte ik mijn communicatie advies bureau DIHA op.
Ik werk op dit moment bij de overheid als communicatie adviseur.
Visie
Het vergeten hoofdstuk over de rode beschaving wordt nog altijd verzwegen door de Surinaamse regering en eigenlijk door alle voorgaande regeringen is mijn conclusie! De zogenoemde 11- jarige rode oorlog dat gevoerd werd door de Inheemsen heeft geleidt tot het vredesverdrag van 10 januari 1686. Dat weerhield de kolonisator niet om de Inheemsen alsnog als slaaf te gebruiken. De eerste bewoners van Suriname moet erkend worden! De 3 aspecten moeten aangepakt worden en erkend worden.
- Slavernij
- Genocide
- Grondroof/ Grondenrechten
Inheemse Volken hebben geleden onder de kolonisatie en het daarbij gevoerde schrikbewind van de kolonisator. Het gevolg is dat de
leefomstandigheden van de nazaten van de Inheemse Volkeren ronduit slecht te noemen zijn. De huidige Nederlandse regering is de
vertegenwoordiger van de kolonisator, hoewel ook de regering van Suriname een verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van het leefomstandigheden van de Inheemsen Volkeren.
De Inheemsen Volken van Suriname eisen dat de Nederlandse staat haar verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van deze geschiedenis en een bijdrage levert aan het verbeteren
van de leefomstandigheden, zonder daarbij voorbij te gaan aan het zelfbeschikkingsrecht van de eerste inwoners van Suriname.
1 Als eerste is er de erkenning vanuit Nederland voor de gebeurtenissen die plaats hebben gevonden.
2 Niet alleen de Nederlandse overheid moet excuses maken maar zeer zeker ook de katholieke kerk moet haar excuses aanbieden ten aanzien van de
gruwelijke wandaden naar de inheemsen. Het opeisen van reparation, erkenning van gepleegde genocide door wreedheden en hiervoor weder compensatie
herstel en excuses!! In 1445 en in 1493 werden Pauselijke bullen opgesteld die de zogeheten Europede ontdekkingsreizigers de bevoegdheden gaven om
de heidenen bewoonde landen al hun bezittingen af te nemen en deze heidenen tot slaaf te maken en ze uit te moorden.
3 Grondroof / Grondenrechten Gronden die uitgegeven worden. De druk op de Inheemse gebieden is onhoudbaar geworden. Dit omdat de stad oprukt naar onze
gebieden en hierdoor de grondroof honger steeds meer en meer toeneemt. Opeenvolgende regeringen die ons en onze gebieden zouden moeten beschermen geven
concessies en grondhuur beschikkingen weg. Dit terwijl er een vonnis van het hooggerechtshof van de OAS ligt waarin de staat Suriname opgedragen wordt om onze rechten te erkennen.
In plaats daarvan worden we zonder enig respect steeds verder onderdrukt.
Onze toekomst en dat van onze kinderen ligt in onze handen en is, als we het willen geloven of niet, momenteel in groot gevaar.
Onze gronden welke de basis is van ons bestaan wordt brutaal aangevallen.
Biografie Aurora Fonseca (Vicevoorzitter)
Mijn naam is Aurora Fonseca, ik ben 33 jaar en ik ben de vicevoorzitter van de Stichting Herdenking Slavernijverleden, een rol die ik met veel toewijding vervul. Het slavernijverleden is een wezenlijk onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Het heeft diepe sporen nagelaten in onze samenleving, die tot op de dag van vandaag voelbaar zijn. Door aandacht te besteden aan dit verleden creëren we ruimte voor erkenning, bewustwording en dialoog. Het is van groot belang dat we deze geschiedenis niet alleen kennen, maar ook begrijpen hoe zij doorwerkt in het heden.
Biografie Greg Macousi (Secretaris)
Ik ben een toegewijde filmmaker met een sterke focus op maatschappelijke en historische thema’s. Mijn expertise ligt op het gebied van kunst, cultuur en audiovisuele vormgeving. Als secretaris van SHS streef ik ernaar om mijn passie en organisatorische vaardigheden in te zetten om een positieve impact te hebben op de doelstellingen van de stichting. Met meer dan 15 jaar ervaring in het ontwikkelen van diverse video- en filmproducties, heb ik mij voornamelijk gericht op het verbinden met jongeren door hen uit te nodigen op professionele filmsets en internationale uitwisselingsprojecten. Van kleins af aan heb ik een grote interesse gehad in transatlantische slavernij, met name de geschiedenis van Marrons en inheemse volkeren. Deze interesse wil ik graag omzetten in visuele reconstructies, waardoor de verschillende verhalen uit de inheemse geschiedenis kunnen worden toegevoegd aan het bredere maatschappelijke debat.
Het onderzoeken van de erfenis van slavernij en de voortdurende effecten ervan op moderne samenlevingen kan bijdragen aan discussies over raciale gelijkheid en hoe historische onrechtvaardigheden aangepakt kunnen worden.
Ik geloof ook dat het integreren van de geschiedenis van transatlantische slavernij en de ervaringen van inheemse en Marron gemeenschappen in het onderwijscurriculum kan helpen om een meer volledig en nauwkeurig beeld van de geschiedenis te presenteren, wat bijdraagt aan een beter begrip van het verleden en heden.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Biografie Dave Fresen (penningmeester)
Dave Fresen is de penningmeester van de Stichting. Met een achtergrond in econometrie en Europese politiek richt hij zich in het dagelijks leven met name op de bescherming van mensenrechten, middels zijn engagement binnen het anti-discrimatiewezen, zijn rol als projectcoördinator voor maatschappelijke organisaties en zijn zakelijke ondernemingen gestoeld op humanitair beleid. belangenbehartigerin het anti-discriminatiewezen is het
mijn dagelijkse taak om bij te dragen aan de zichtbaarheid van onrechtvaardigheid.
Middels campagnes, voorlichtingen en gastlessen, en grotere evenementen durf ik te
stellen hierin een wezenlijk verschil te hebben gemaakt. Vaardigheden die ik graag
aan SHS aanbied.
2) Het vergroten van het draagvlak;
Mede door het sterk veranderde krachtenveld is de thematiek van slavernij een
frequent onderwerp van gesprek. Hierin is een duidelijke polarisatie merkbaar. In
mijn optiek dient er altijd ruimte te zijn voor verschillen in zienswijzen en
levensdoelen, zodat er middels discours een onderling begrip voor standpunten kan
worden gecreëerd en we elkaar als mensen niet in veroordeling doodzwijgen.
Dit is ook de kern van mijn wil om bij te dragen aan het Interlevensbeschouwelijk
Overleg Zoetermeer, waarin openheid mogelijk is, zodat er een harmonie kan
worden gevonden in tegenstellingen.
Mob 0653154828
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.