foto 26 maart

 

SHS Zoetermeer herdenkt op 26 maart slavernijverleden met een online bijeenkomst

SHS Zoetermeer organiseert een zoommeeting over de Zin en onzin van het Herdenken van onze slavernijverleden met een lezing van Henna Goudzand, op vrijdag 26 maart om 20.00 uur. Deze hele week staat in het teken van discriminatie en daarom vindt deze zoommeeting plaats. Stichting IDB en Gemeente Zoetermeer werken hieraan mee.

De gemeente en het stadsbestuur hebben het voorkomen en bestrijden van discriminatie hoog op de agenda staan, want in Zoetermeer is er geen plaats voor discriminatie en uitsluiting. Samen met inwoners die maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen is er speciaal een week tegen discriminatie georganiseerd.

Sinds 2013 herdenken de inwoners van Zoetermeer ieder jaar de afschaffing van de slavernij. Helaas ervaren mensen nog steeds vele vormen van moderne slavernij. In hoeverre werkt Nederland daaraan mee en wat kan er worden gedaan om deze vorm van slavernij in te perken? Bij de herdenking wordt aandacht gegeven aan dit soort vraagstukken.

Programma

De online bijeenkomst begint met een muzikaal optreden van Roscoe Jozefzoon over Vrijheid. Mevrouw Biekman gaat het daarna hebben over Afrofobie. Aansluitend hieraan zal de lezing een half uur plaatsvinden en is er daarna is de mogelijkheid voor vragen, reacties en discussies.

Over Henna Goudzand Henna Goudzand

is een Surinaams schrijfster, zij werkte als docente Nederlands in Paramaribo en sinds 1989 in Amsterdam. Eind 2020 verscheen van haar “De geur van bruine bonen”. Deze roman wordt uniek genoemd omdat het als eerste roman ingaat op de drugsproblematiek van de jaren zeventig onder Surinamers na de migratie naar Nederland.

Over Baryl Biekman

Het Europees Parlement heeft afro- en acrofobie erkend als racisme. Het is van belang dat er in Nederland over afrofobie wordt gesproken. Want waar iedereen meteen weet wat homofobie of islamofobie betekent, geldt dat voor afrofobie niet. Mw. Biekman schreef het boek Uitsluitingsmechanismen Blaka tara en afrofobie. Het belang van politieke wil en rechtvaardig bestuur! Geen enkel land kan claimen vrij te zijn van racisme en institutionele uitsluiting. Uitsluitingsmechanismen brengt de meervoudige vormen van racisme tegenover mensen van Afrikaanse afkomst in beeld.

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na de aanmelding wordt er een link van de online bijeenkomst gestuurd.

Website: https://www.slavernijztm.nlFacebook: Slavernij ZTM