khjjhjhj

 4 juli 2022

Inspirator voor het ontwerp was de Zoetermeerse kunstenares van Surinaamse afkomst, Wonny Stuger.De B&W van Zoetermeer legt de krans neer. Rond de kranslegging zullen enkele wij het publiek vermaken met poëzie, zang, dans en muziek en Inheemse ritueel ( demonstrerende ritueel ) . Verder zullen enkele dames in klederdracht hun prodo wakka doen (modeshow).

U bent vanaf 15.30 uur van harte uitgenodigd voor een hapje en een drankje om deze herdenking en viering met ons mee te vieren op 4 juli 2022.

Plaats: Castellum Palensteyn in Zoetermeer

Adres: Rakkersveld 253, 2722 BN Zoetermeer

flyer-4juli-2022

de eerste inwoners van Suriname

Lezing: de eerste bewoners van Suriname - maandag 28 maart - bibliotheek Zoetermeer


Lezing door de heer Alwin Ligory uit Suriname.

Onderwerp: De eerste bewoners van Suriname.

Vanuit het Inheemse perspectief "rode slaven".

Maandag 28 maart aanstaande - Inloop van 19.00 met koffie en thee.
Lezing van 19.30-20.30 daarna ruimte voor vragen en drankje na afloop.
de toegang is gratis!

Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over dit onderwerp is niet veel bekend in Nederland, dus is dit een unieke kans om meer daarover te leren!

De Nederlandse kolonisten wilden de plantagelandbouw ter hand nemen maar ze werden zeer regelmatig aangevallen door groepen indianen. Er leven voor zover bekend vijf grote Indiaanse stammen op Surinaams grondgebied: de Arowakken, de Caraïben, de Trio, de Wajana en de Akoerio. Vroeger had je ook de Warau, maar deze Indianen zijn opgegaan in andere stammen, voornamelijk in de Arowakse en Carïbische stammen. a de komst van de Engelse kolonisten laaide de strijd tussen de Arowakken en de Carabïen weer op. De Engelsen maakten tijdens hun kolonisatie van Suriname behendig gebruik van de vijandschap tussen hen en de Arrowakken. Dit keer ging de strijd niet om landbouwgronden, maar om de ruilhandel in 'rode' slaven. De Caraïben traden op als tussenpersoon bij de handel in 'rode' slaven, (Indiaanse slaven) terwijl zij zelf van slavernij waren gevrijwaard. Arowakse krijgsgevangen werden door hen verkocht in ruil voor Europese goederen.

In 1684 sloten de Nederlanders vrede met de indianen. Bij de vrede beloofden de kolonisten onder meer dat ze de indianen niet als slaven zouden inzetten (tenzij ze misdaden zouden hebben begaan).

 

 

Zoetermeer herdenkt en viert op 2 juli 2021 de afschaffing van de slavernij van Suriname en de Nederlandse Antillen. 


 herdenking slavernij verleden 2021

 

 foto 26 maart

 

SHS Zoetermeer herdenkt op 26 maart slavernijverleden met een online bijeenkomst

SHS Zoetermeer organiseert een zoommeeting over de Zin en onzin van het Herdenken van onze slavernijverleden met een lezing van Henna Goudzand, op vrijdag 26 maart om 20.00 uur. Deze hele week staat in het teken van discriminatie en daarom vindt deze zoommeeting plaats. Stichting IDB en Gemeente Zoetermeer werken hieraan mee.

De gemeente en het stadsbestuur hebben het voorkomen en bestrijden van discriminatie hoog op de agenda staan, want in Zoetermeer is er geen plaats voor discriminatie en uitsluiting. Samen met inwoners die maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen is er speciaal een week tegen discriminatie georganiseerd.

Sinds 2013 herdenken de inwoners van Zoetermeer ieder jaar de afschaffing van de slavernij. Helaas ervaren mensen nog steeds vele vormen van moderne slavernij. In hoeverre werkt Nederland daaraan mee en wat kan er worden gedaan om deze vorm van slavernij in te perken? Bij de herdenking wordt aandacht gegeven aan dit soort vraagstukken.

Programma

De online bijeenkomst begint met een muzikaal optreden van Roscoe Jozefzoon over Vrijheid. Mevrouw Biekman gaat het daarna hebben over Afrofobie. Aansluitend hieraan zal de lezing een half uur plaatsvinden en is er daarna is de mogelijkheid voor vragen, reacties en discussies.

Over Henna Goudzand Henna Goudzand

is een Surinaams schrijfster, zij werkte als docente Nederlands in Paramaribo en sinds 1989 in Amsterdam. Eind 2020 verscheen van haar “De geur van bruine bonen”. Deze roman wordt uniek genoemd omdat het als eerste roman ingaat op de drugsproblematiek van de jaren zeventig onder Surinamers na de migratie naar Nederland.

Over Baryl Biekman

Het Europees Parlement heeft afro- en acrofobie erkend als racisme. Het is van belang dat er in Nederland over afrofobie wordt gesproken. Want waar iedereen meteen weet wat homofobie of islamofobie betekent, geldt dat voor afrofobie niet. Mw. Biekman schreef het boek Uitsluitingsmechanismen Blaka tara en afrofobie. Het belang van politieke wil en rechtvaardig bestuur! Geen enkel land kan claimen vrij te zijn van racisme en institutionele uitsluiting. Uitsluitingsmechanismen brengt de meervoudige vormen van racisme tegenover mensen van Afrikaanse afkomst in beeld.

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na de aanmelding wordt er een link van de online bijeenkomst gestuurd.

Website: https://www.slavernijztm.nlFacebook: Slavernij ZTM